Koren se koristi i u našoj farmakopeji.
Lincurin ekstrakt poseduje heterozide gorkog ukusa koji su njeni glavni
lekoviti sastojci i neki među njima se smatraju najgorčim supstancama
(gorčina se oseća čak u razblaženom stanju 1:58.000.000). Gorčinom
svojih heterozida izaziva jače lučenje želudačnog soka, podstiče
pokretljivost želuca i pojačava pražnjenje žučne kese i lučenje žuči.
Lincura se ceni ne samo u naučnoj već i u narodnoj medicini po
planinskim krajevima protiv groznice, za stomak, za jačanje, za
poboljšanje apetita. Koren se stavlja u rakiju ili se kuva. Jedna
farmaceutska fabrika u Srbiji godišnje potroši najviše pet kilograma
lincure, a za jedan litar rakije dovoljan je jedan gram ove lekovite
biljke, radi mirisa i ukusa.
Žuta lincura kao zlato
Žuta lincura je izuzetno retka biljka i
pod zaštitom je zakona. Nalazi se i na ,,Crvenoj listi flore Srbije”,
kao i u međunarodnoj zakonskoj regulativi – ,,Habitat direktivi”, zbog
koje se posebno reguliše njeno sakupljanje radi opštih interesa. Obično
se koristi sam koren lincure ili se ponekad meša sa drugim lekovitim
biljem. Koren se stavlja u rakiju i pije protiv bolova u stomaku ili u
grudima, a kuvani koren se koristi protiv kašlja i za jačanje organizma.
Lincura je propisana u farmakopeji velikog broja zemalja Evrope i
sveta.
Istraživanje je pokazalo da se žuta
lincura razrađenim švercerskim kanalima prebacuje prevashodno u
Bugarsku, a potom se dalje odnosi u Tursku, dok ostatak ide u neku od
bliskoistočnih zemalja. Ipak, ne može se sto posto tvrditi da na krajnja
odredišta stignu zakonom zaštićene biljke samo sa Stare planine. U
Turskoj se biljka koristi uglavnom za pravljenje lekovitih tonika.
Izvori:
commons.wikimedia.org
forum.krstarica.com
forum.krstarica.com
No comments:
Post a Comment