Nešto o meni

My photo
Belgrade, Serbia, Serbia
Dobar dan, bavim se zaštitom životne sredine i održivim ravojem.. Po struci sam Master analitičar zaštite životne sredine. Rođen sam u Beogradu 1989 godine.
Powered By Blogger

Pretraga

Translate

Aktuelno

Gradac, dragulj Zapadne Srbije prvi deo

Kanjon reke Gradac je jedan od najlepših u Srbiji. Gradac je jednim delom ponornica. ...

3/16/2016

RECIKLAŽA PAPIRA prvi deo

Proizvodnja papira je treći po redu industrijski proces po procentu zagađenja vazduha, vode i zemljišta.
U zavisnosti od sirovine, proces savremene proizvodnje papira sastoji se od čitavog niza mehaničkih (otkoravanje, seckanje, brušenje, mlevenje, razvrstavanje, pročišćavanje, pranje itd.) i hemijskih procesa (čišćenje, kuvanje, beljenje itd.).
recikliranje-papira
U savremenoj tehnologiji proizvodnje papira postoje uglavnom dve faze:  proizvodnja pulpe (polufabrikata, odnosno vlaknaste mase) i prerada polufabrikata u finalni produkt - papir. Način prerade zavisi od vrste sirovina.
U gotovo svim ovim fazama se koristi voda!
 trash_glass-main
Reciklažom papira znatno se smanjuje uticaj na životnu sredinu. Na deponijama, papir i karton polako se razgrađuju pod uslovima bez kiseonika proizvodeći metan, gas staklene bašte. U nekim slučajevima potrebno je da protekne više stotina godina da bi se papir u potpunosti razgradio na deponijama.
Pored procesa reciklaže, kojim se otpadni papir vraća u ponovnu upotrebu, moguće je iskoristiti otpadni papir na mnogo načina i time sprečiti njegovo odlaganje na deponiju. Moguće je reciklirati sve vrste novina, papirnih kesa, papira za pisanje i svu ambalažu od papira.

Recikliranjem 1 tone papira se čuva oko 17 drveća i 380 litara benzina, 4200 kW energije, oko 2 m³ prostora na deponiji, oko 32000 litara vode. Reciklaža papira znači 64% uštede energije, 58% uštede vode i 27 kg manje zagađenja vazduha. Za pravljenje papira od drveća potrebno je oko 40% više energije, a zagađenje vazduha je oko 90% više nego od već upotrebljenog papira.- Cena fabrike za reciklažu papira je 50% manja od cene fabrike koja proizvodi novi papir.
tehnopapir5-beograd-zute-strane-imenik
Reciklaža papira i kartona ima višestruke koristi po životnu sredinu. Pored očuvanja šuma, uštedi se i do 60 % energije i do 15 % manje vode nego kada bi taj proizvod dobijali iz prirodnog materijala. Značajna korist je i u smanjenju emisije gasova staklene bašte, kao i manjem zagađenju.

Autor: Ivan Milutinovic
Fotografije preuzete sa:
recikliraj.hr
www.slideshare.net
www.zute-strane.rs
balkans.aljazeera.net

No comments:

Post a Comment